VANATOAREA CU CHEMATOAREA LA CAPRIOR

VANATOAREA CU CHEMATOAREA LA CAPRIOR

           IN PERIOADA ALERGATULUI

               

                 Este greu de asternut pe hartie fiorul si satisfactia pe care ne-o transmit in suflet momentele pandei la caprior in diminetile si serile de vara.

Atunci sufletul gusta din plin si se desfata cu darurile izvorate din libertatea pe care spatiul silvestru ni-l ofera.Toate se inmagazineaza in amurgul aducerilor aminte, iar cateodata momentul este atins de patima regretelor tarzii.
Vanat nobil, la acelasi rang cu cerbul si capra neagra, capriorul a fost si ramane prima mea dragoste vanatoreasca.
Am sustinut si sustin in continuare folosirea mijloacelor etice de vanatoare la acest mamifer, care presupun utilizarea metodelor corecte de vanatoare, a armei cu glont prevazuta cu o luneta bine reglata, rabdare, pricepere si o doza mare de responsabilitate in alegerea exemplarului care trebuie extras din terenul de vanatoare.
Panda la caprior in perioada alergatului in completare cu folosirea unei chematori eficiente este poate cea mai captivanta metoda de vanare a capriorului.
Ca majoritatea metodelor de vanatoare ,chematorile au o origine indepartata,in prezent deja existand o gama larga si diversificata de  instrumente speciale care ofera un real ajutor vanatorului . O chematoarea buna , cunoasterea etologiei speciei, perseverenta si autodisciplina ,toate confera  sorti insemnati de izbanda vanatorului .
La panda este foarte valabil ca  ,,lucruri bune li se intampla celor ce stiu sa astepte „.      

 

     Vanatorul, avand in posesie o chematoare buna , trebuie sa depaseasca nivelul cunostintelor elementare (traseul vanatului ,locurile de odihna,urme, starea vremii etc.).El trebuie sa cunoasca in toata intimitatea sa etologia animalului urmarit,particularitatile  reflexelor sale, sa poate distinge deosebirile de la individ la individ, sa poata aprecia cat mai corect calitatea trofeului  .       
       Tapul batran, uns cu toate unsorile experientei de viata foarte rar se va lasa pacalit de sunetele emise de chematoare, oricat de performanta ar fi aceasta.
La panda de seara ,de cele mai multe ori tapul este deja in miscare, ,,pe picioare” cum se zice, cu mult inainte de a iesi in luminis,staruie in liziera de padure,sub scutul ei, pe marginea ei, fara ca noi sa il putem vedea  insa el stie daca ceva este strain de el ca miros sau prezenta.
Dimineata, daca nu ne postam devreme la un loc bun, riscam sa dam nas in nas cu el.
Vanatoarea la panda ofera vanatorului avantajul locului bine ales, starii  de nemiscare ii este opozabila starea de miscare a animalului careastfel isi tradeaza prezenta.Cele mai bune zile de panda la caprior sunt cele senine care urmeaza dupa ploi indelungate. In perioada alergatului putem vedea capriori si ziua pe la orele pranzului, cand starea sa de excitatie il face sa fie alert mai tot timpul.
Alegerea locului de panda are cel mai important rol in prefigurarea succesului vanatoresc, multi gresesc nealegand corect locul unde sa stea. Panda plictiseste vanatorii tineri, ceasurile intregi de asteptare, starea de nemiscare fara a avea vreo certitudine a unui rezultat, toate conlucreaza la excitarea psihicului vanatorului .
Este la fel de adevarat ca pentru un caprior bun trebuie ,,rabdare si tutun „.Venind vorba de tigara putem stabili ca acolo unde ajunge mirosul de fum ajunge si mirosul de om, deci este ca si inconvenineta de a sta in ,,vant rau „.Am fumat de atatea ori cu ,,vant bun” si nu m au simtit nici capriorii si nici cerbii la distante de 60- 70 metrii.poortvliet20rien20nature20303_320sun[1] (2)
Totusi, miscarea facuta pentru a aprinde, flacara de la bricheta ,sunetul mecanic al aprinderii, sunt sesizabile la o distanta mica.Ca si sunetul emis de unele haine  nepotrivite,cu tot felul de componente metalice etc.
Este indicat ca unde ne alegem locul de panda sa cautam sa avem in fata un mic scut de camuflaj ( o tufa mica ,un arbust umbelos, cu coronament, buruieni  , etc ), iar sub pavaza lui sa cercetam foarte bine mai intai cu ochiul liber si apoi cu binoclul ,intreg perimetrul vizat .
Atentia vanatorului care asteapta vanatul sa fie treaza, caci experienta ne invata ca de multe ori capriorul rasare ca din pamant,fara niciun zgomot sau vreo semnalare. Din cauza ca lumina slaba din zorii zilei si cea de seara ne poate insela ,trebuie sa observam si sa analizam foarte bine vanatul asupra caruia vrem sa slobozim focul si numai dupa ce suntem siguri sa facem asta. Ceata, pacla deasa de dupa ploaie , aburul maresc obiectele din jurul nostru.Greseala aceasta optica a cauzat moartea multor cerbi si capriori ce pareau capitali, ei fiind intr un stadiu de dezvoltare mediu.Intotdeauna , daca lumina este slaba ,in nici un caz sa nu tragem din locul nostru de panda.
Cine nu cunoaste vanatul pe care vrea sa il dobandeasca  ,modul lui de viata , trecatorile,locul lui de hrana si de sedere ,din ce directie vine si in ce directie pleaca,nu va avea succes decat numai rar si cu totul intamplator.
La panda trebuie sa avem in vedere urmatoarele aspecte importante
-sa alegem bine locul de unde pandim
-sa dam multa atentie directiei vantului
-sa pandim la timpul cel mai potrivit
-sa avem un ascunzis bun ,nedetectabil de vanat.
Capriorul mascul se ademeneste cu o chematoare speciala ,confectionata din lemn ,sau plastic , corn etc ,…numita arhaic chiar  tipatoare sau tivlitoare .In magazinele de profil (pacat ca doar in unele ) se gasesc o multime de chematori produse de firme renumite ,germane ca  Butollo, Hubertus , Faulhaber etc.,dar si mai nou aparutele ,,Nordic Predator” din peninsula.Scandinava.
Traditional ,in trecut,se folosea cu predilectie frunza , care este poate cea mai accesibila chematoarea in mana celui care stie sa o manevreze.Orice frunza lunguiata, lanceolata, eliptica,cu margini netede, de la frunza de fag, mesteacan, par ,liliac pana la lemnul cainesc . Frunza se alege dintre cele tinere,
Foarte importanta, asa cum am spus, este disciplina vanatatorului si stapanirea de sine, in momentul in care, dupa cateva chemari avem sansa sa ne vina tapul , acesta vine catre sursa sunetului , de aceea nu trebuie declansat focul armei decat cand acesta este la distanta optima de tir si in pozitia prielnica.
Chematoarea este cel mai ades folosita pentru selectia tapilor care nu corespund criteriilor de analiza a trofeului (cateodata chiar si dupa starea corporala a unor exemplare slabite sau bolnave ), dar si pentru  mentinerea echilibrului normal intre sexe.
Sa nu uitam ca , de multe ori, folosind chematoarea multi au avut surpriza aparitiei unor pradatoare mari si mici ( de la lup, ras pana la jder).
Un brahnit reprodus corect te ajuta sa ai acele cateva momente decisive in eliberarea focului de arma. Unii vanatori tipa, altii fluiera ,ca sa tina curios, pe loc ,tapul mascul, insa eu nu am folosit decat clasica brahnitura emisa, cum am mai zis , intr un mod corespunzator.
Personalul de specialitate prezent mai tot timpul in fondurile de vanatoare ar trebui sa invete sa foloseasca chematoarea ptr caprior, aceasta ajutandu-i in multe cazuri pentru extragerea exemplarelor dorite .
Multi se intreaba poate …unde folosim chematoarea ? Unde este cel mai indicat sa folosim chematoarea , ca si locatie???
Marele vanator Klaus Zerbes, care mi a fost si mentor in ale vanatorii la caprior o perioada, spunea …,,chematoarea o folosesti acolo unde este tufa,vegetatie si iti este tie imposibil sa vezi , …tu il chemi ca sa il poti vedea „.
Foarte frecventate de capriori sunt poienele de la marginea padurii , livezile , taieturile tinere , lizierele …oriunde exista vizibilitate si este prezenta specia.
Perioada alergatului la caprior dureaza cam o luna de zile ,incepand cu mijlocul lunii iulie si terminandu -se pe la mijlocul  lunii august,cu amplitudine mai pronuntata la mijlocul intervalului. Factorii climatici, in special variatiile de temperatura si regimul precipitatiilor au un rol important in consumarea comportamentului de reproducere.
Uneori si in luna noiembrie mai apare acest fenomen, datorita femelelor care nu s-au imperecheat in perioada alergatului  Tapul are un teritoriu de circa 2,5-3 km patrati ( dupa unii specialisti chiar mai mult )  pe care incearca sa il pastreze si nu ezita confruntarile cu alti tapi intrusi in aceasta perioada.

 SAM_1115

                                                                                                                      foto : Radu V. Mija

         Alergatul se petrece in general ziua si cateodata,chiar daca mai rar, in noptile cu luna plina.
Aspectul etologic al imperecherii la caprior nu se caracterizeaza printr o parada deosebita fonetica, prin celebrul muget sau boncaluit, cum este de pilda la cerbul nobil (sau  zgomotele facute de cerbul lopatar), capriorul este un mamifer poligam care nu formeaza carduri nuptiale, ci trece de la o femela la alta in masura in care acestea abunda in teren.
Alert, intr o cautare permanenta, stapanit de o nervozitate si o excitatie intensa, capriorul isi gaseste perechea dupa mirosul de gonita pe care il emana glandele specifice .
Goana continua dupa caprioara aflata in calduri a fost la baza genezei denumirii acestui tip de comportament ,astfel a generat denumirea de ,,alergat ” pentru intreg intervalul imperecherii cu toate formele lui de manifestare .
Apoi masculii sunt foarte receptivi la  urmele caprioarelor intrate in calduri ,sau , dupa sunetul emis de acestea ,glas de alergare , sau dupa glasul iedului ,caci este stiut ca in acea perioada majoritatea femelelor au iezi in preajma lor.
In functie de raportul de sexe din terenul de vanatoare ,la alergat participa toti capriorii apti pentru reproducere , acest raport fiind un element arbitrar in dinamismul alergatului.Atunci apar in unele locuri masculi straini ,iar capriorii capitalii isi parasesc  locurile de sihastrie ferite fiind mai neatenti si expunandu-se .
Elementele distinctive amprentare vizibile ale alergatului (iarba calcata in forma circulara din poieni sau de la liziera padurii , spicele  din lanul de grau calcate in cerc, numite ,,inele de gonita „sau ,,inele de alergat ” , sunt cele mai sigure indicii ca in acel perimetru de teren se desfasoara ritualul de gonita.
Personal am vazut asemenea cercuri si in jurul unor goruni in padure batrana , in lucerne  si chiar intr o gradina de zarzavaturi din vecinatatea unui sat din zona raului Tarnava Mare.
In alergat,ca si actiune fizica, capriorul ramane mut , cu exceptia unui gafait de oboseala care nu isi are corespondent ca si reproducere fonetica .
Caprioara in schimb utilizeaza o gama larga de sunete care se pot destul de fidel imita cu ajutorul unor instrumente de tipul Buttolo ,Hubertus sau Faulhaber.
Chematoarea Buttolo este poate cea mai folosita la nivel european si are avantajul ca ajuta foarte mult vanatorul tanar care inca nu a deprins glasurile speciei.
Nu voi insista pe marea varietate a sunetelor emise de femele,sau pe modul corect de folosirea a instrumentelor amintite mai sus.
Aceasta nu se poate invata de la cineva,ci doar prin exercitii ample de teren si mai ales prin experienta. Experienta cu rezultat favorabil si experienta nascuta din multe esecuri.
Recomand ca si un instrument universal de folosire in vederea facilitarii tehnicii chemarii,atat pentru vanatorii tineri cat si pentru cei cu o oarecare experienta, chematoarea germana Buttolo.
Manevrarea acesteia este destul de facila prin apasari efectuate cu degetul , forma chematorii fiind apropiata de o mingiuca de copil.
Dupa multe exercitii se pot vedea rezultatele putand sa reusim  reusim,chiar daca la inceput mai timid , sa constrangem fie caprioara fie chiar masculul sa faca cativa pasi catre noi.
La un ton prea adanc tapul nu prea vine ,suspectand inselaciunea momentului , iar la tonuri prea subtiri ,inalte ,vine femela , iara daca ai nesansa sa te mai si depisteze ca sursa umana , va face o harmalaie sonora plina de brahnituri .
Starea vremii este importanta ,tapii prezentandu se mai bine la chematoare in zilele senine fara vant , racirea brusca a aerului sau vantul puternic se pare ca inhiba comportamentul de reproducere.
Amintesc ca tineretul si tapii alungati de altii mai puternici se lasa mai usor atrasi de glasul chematorii, ca si tapii care inca nu au acaparat perechea lor , cei batrani vin destul de greu.Tapii raspund cu mult mai bine chemarii in perioada a doua a epocii alergatului,cand o parte din femele sunt deja fecundate.
Este o satisfactie deosebita ,comparabila cu cea care iti contopeste sufletul atunci cand chemi cu o chematoare cerbul nobil si acesta iti raspunde .
Multi vanatori tineri fara experienta nu reusesc sa faca deosebirea dintre brahniturile de caprioara si cele de mascul. Insa dupa multa experienta acustica, si mai ales, experienta personala,  se pot face deosebiri intre sunetele emise de cele doua sexe.

 

 

 

87e3e02b-c77d-4da7-a974-6e025684abef[1]Ce poate fi mai mangaietor decat privelistea unui caprior,  ,,printul  naluca „al poienelor parfumate cu balsamul anotimpului cald, intr- o seara de iulie, cand aerul serii te imbata si frunzele arborilor freamata si canta ode inchinate padurii !!!
Chiar daca nu ai primit darul zeitei Diana, chiar daca te întorci  fara trofeul mult dorit, in drumul tau catre casa ai sufletul multumit de ceea ce ai vazut, iar in acele momente uiti ca pe chipul oricarui vanator sunt lacrimi care se sterg in timp, dar raman unele lacrimi care nu se vor sterge niciodata.
Ferice de vanatorul  care poate sa traiasca astfel de clipe magice de o sublima insufletire, de duiosie si de speranta…..

Radu V. Mija

Share This:

About Administrator