PUȘTILE NOASTRE (VIII)

PUȘTILE NOASTRE (VIII)

       Cartușe de vânătoare pentru țevi ghintuite

       În comparație cu țeava lisă, cea ghintuită necesită un gen special de muniție, cu trăsături și destinație distincte. Însă în cazul aceleiași clase, există o multitudine de modele, în continuă diversificare, astfel încât adepții glonțului se află, pe zi ce trece, în situația de a nu mai putea ține pasul cu avalanșa informațiilor privitoare la cele mai surprinzătoare apariții pe piață în cadrul aceluiași calibru. O armă cu spectru larg de utilizare în materie de specii animale cu gabarit, biotop și metodă de vânare diferite se poate bucura de o sumedenie de opțiuni în privința tipurilor de cartușe cu glonț, puse la dispoziție de marii producători, consacrați în domeniu.

Astăzi, s-ar putea scrie tratate pe tema cartușelor cu glonț, Unele chiar există. E ca un desiș prin care ești nevoit să-ți croiești drum cu maceta, deși toți membrii marii familii a munițiilor pentru țevi ghintuite respectă aceeași structură simplă: tub metalic, prevăzut în centrul părții inferioare cu o capsă de aprindere, încărcătură de pulbere și glonț.

La o serie de calibre mici, cu presiune redusă, inițierea explozivului se poate face prin percuție laterală sau „pe ramă”, dar, întrucât legislația specifică interzice utilizarea la vânătoare în România a acestora, ne vom referi doar la cele cu percuție centrală. În funcție de construcția puștii, și aici intervine o departajare: pentru armele cu țeavă fixă, se folosesc cartușe prevăzute la bază cu șanț, iar pentru acele cu țevi basculante – cartușe cu ramă, excepție făcând unele carabine Dublu Express. Respectiva diferențiere privește modul de extragere a tubului din cameră.

Marea diversitate a muniției pentru țevi ghintuite derivă atât din calitatea și cantitatea pulberii folosite, cât și din caracteristicile glonțului privitoare la formă și structură. Fabricanții sunt într-o continuă competiție pentru ameliorarea performanțelor fiecărei categorii de cartușe, prin optimizarea raportului dintre viteza inițială, energia cinetică dezvoltată și puterea de lovire a țintei (așa-numita „stopping power”). În această ecuație, un rol determinant îl joacă greutatea proiectilului, razanța și stabilitatea lui pe traiectorie.

Dacă zona calibrelor a fost, în mare, stabilizată, plaja gloanțelor se remarcă printr-o continuă deschidere către forme și materiale noi, în combinații insolite. În principiu, proiectilele în discuție pot fi blindate, semiblindate ori fără blindaj (de aici derivând deformarea sau fragmentarea la impact), cu vârf ascuțit, rotunjit, scobit, conic, găurit, cu muchii, gâtuit, cu miez dublu, cu canal central. Clasicul plumb se regăsește în componența glonțului în asocieri dintre cele mai neașteptate, aparent incompatibile, cu alamă, tombac, nichel, zinc, fier, policarbonat, polimeri. Iar lucrurile promit să nu se oprească aici.

Cei dispuși să experimenteze la nesfârșit sunt principalii beneficiari și susținători a acestei veritabile curse a diversificării cu orice preț. Adevărații „glonțari”, care-și cunosc la perfecție arma sau armele, știind să le pună în valoare aptitudinile, devin fidelii câtorva tipuri de cartușe produse de anumite firme, în funcție de specia de vânat vizată, de configurația terenului sau de specificul partidei. La cât de bogată și de plină de neprevăzut este oferta producătorilor, experimentând la nesfârșit riști să intri în degringoladă. Oricum, pentru a evita surprizele neplăcute la vânătoare, este recomandabil să testezi orice model nou de cartuș achiziționat (la sugestia amicilor sau în urma reclamei făcute de comercianți), fără excepție, într-un poligon omologat. Probarea tirului pe „ținte vii” nu este nici elocventă și nici morală.

În afara extremelor, sunt calibre de țeavă ghintuită ce oferă acoperirea întregului evantai de specii din fauna României. Cu o asemenea armă, la care se adaptează cartușe corespunzătoare, în funcție de împrejurări, te poți prezenta onorabil, de la căprior, până la mistreț și cerb comun. De urs brun și de cocoș-de-munte nemaifiind vorba, ambițiile noastre cinegetice sunt, în consecință, radical simplificate. Așadar, țevile ghintuite din numeroasa familie a calibrului 7 sunt pe deplin satisfăcătoare, la noi, începând cu 7×57 și terminând cu .300 Winchester Magnum. Pentru pretențioși, se poate trece în gama celor de 8 milimetri, dar de aici încolo lucrurile încep să se nuanțeze, la fel ca în zona 6-lui, mai complexă decât ne putem închipui. Extremele au fost și vor continua să fie foarte delicate…

Gabriel CHERO

Share This:

About Administrator