VIRSLI DE CAPRIOR

VIRSLI DE CAPRIOR ( asa cum faceau sasii odinioara)

 

Pentru acest tip de  cârnati, atât de deliciosi, avem nevoie de 5 kg carne de caprior ( se poate folosi de oriunde , din pulpa , resturi de carne dupa desprinderea de pe oase, din zona spatelui , a gatului etc.), 2 kg carne de oaie (muschi  de pulpa ),1,5 kg carne de vită (dacă e posibil ceafă), 1-1,5 kg slănină de porc, 200 g usturoi, 200 g sare, piper și boia iute. Carnea trebuie să fie cât mai proaspătă.

Carnea, pusă în vase separate,  se taie în bucăți potrivite pentru tocat, se sărează și se lasă la rece circa 24 de ore . Se toacă prin mașina de tocat cu sită deasă și se frământă cu condimentele și puțină apa pentru a se subția un pic pasta. A doua zi se umplu mațe de oaie și se porționează la 16-18 cm.Se pun pe vergele  rotunde de lemn și se dau la uscat în afumătoare circa 4-6 ore. Se dă apoi fum cald, adică la 70-80 grade la nivelul cârnaților, din lemn de esență tare (fag, carpen) iar la urmă, dacă este posibil, pentru culoare, se dă fum de rumeguș de prun.

Se servesc cruzi direct de la fum sau fierți, cu muștar, cu sos de usturoi cu smantana, cu ketchup de casa ,  hrean, boia dulce sau iute.B1337153415[1]

 

Share This:

About Administrator