O sugestie pentru echipamentul iubitorilor de outdoor!
Multi dintre noi isi doresc un topor/secure cu o larga utilitate, cautand un model care sa poata fi corelat cu toata domeniile de interes.
Fireste ca acesta secure trebuie tratata ca o unealta, nu ca o arma! Desi ..este atat de facil sa o folosesti drept arma! Nu are sens sa mentionez istoricul topoarelor/securilor care este in stransa legatura cu evolutia societatii umane, ele fiind poate primele unelte care au contribuit in mod semnificativ in sprijinul omului.
Eu am intrebuintat deja din 2007 tot felul de securi suedeze, apoi tomahawk-uri din US, iar prima secure facuta de Hultafors mi-a fost daruita de un bun prieten in anul 2016. De atunci a fost nelipsita din multe incursiuni in spatiul salbatic( observatii etologice, vanatoare, identificare si monitorizarea faunei), activitati de gradinarit, implicit cele din gospodarie legate de manipularea lemnului de foc.
Am ales din gama Hultafors securea de 600 grame pentru ca este relativ usoara, maniabila, iar eficienta sa este una deja dovedita. De la aschiat, despicat lemne, la taiat crengi cu diametre considerabile. Lemn de felurite esente- cornus, quercur, fagus, abies, carpinus etc. .
Recent am comandat inca una de la firma ,,articolevanatoare.ro” de la Bucuresti. Echipa de acolo, cu multa amabilitate si profesionalism, mi-au solutionat rapid solicitarea.
Odata primita ea a suferit finisaje, forma sa permitand asemenea operatiuni ulterioare, dupa gusturile fiecaruia. Imaginile expuse sunt destul de evidente.
Coada fiind din hickory, se slefuieste cu smirghel de 320, 600 iar mai apoi, la final, cu cel mai finut, cel de 2000. Eu am tratat cu ulei Balsin de la Ballistol (*nuantele le poate alege fiecare-de la rosu pana la maro inchis), dar la fel de bine se poate impregna cu multe alte uleiuri specifice, in functie de accesibilitatea lor.
Lama propriu-zisa se ascute respectandu-se unghiul initial. Util este un polizor cu turatie mica, cu o piatra fina, prima ascutire se face pe o piatra cat mai lata. Astfel ii imprimam un grad corespunzator de ascutire. Dupa aceasta etapa vom folosi o alta roata circulara, cu smirghel, care va finisa unele asperitati existente. Apoi se ascute la o alta roata, fina, cu pasla si cu pasta de slefuire. Bineinteles ca se poate ascuti si cu smirghel pus pe o placa simetrica, pe pietre japoneze, etc.
Fiecare este liber sa aleaga.
Apoi, periodic se poate face cu unelte specifice, pile cu pelicula de diamant, sau cu pietre de la firmele deja consacrate.
Dupa fiecare folosire in mediul exterior, eu il sterg cu o carpa cu ulei, carpa ramasa imbibata de la alte activitati ce tin de hobbyurile mele diverse.
Am folosit de peste doua decenii felurite topoare si securi, insa recunosc, acesta secure de dimensiuni mai reduse o consider ideala pentru orice activitate outdoor. Se poate atasa si la curea, greutatea sa fiind una care permite atasarea laterala. Deloc de neglijat, raportul pret/calitate care este unul exceptional! Eu recomand cu toata increderea aceasta secure, care, personalizata dupa gusturile fiecaruia, ofera multe satisfactii!
R.V. M.