Către alte generații

 

 

Către alte generații

 

 

Maestrul Laszlo Pap nu mai are nevoie de nici o prezentare. De-a lungul deceniilor, vasta sa operă este impozantă! Toate lucrările sale poartă amprenta originalității iar inventivitatea și măiestria creatorului depășesc de fiecare dată așteptările privitorului.

Recent, domnul Pap, coordonatorul ,, Antler Art Pap”, a inițiat două tabere cu o serie de cursuri aferente de sculptură în corn și os, domnia sa fiind un om creativ căruia îi place să îmbine, să se folosească de experiența și cunoștințele dobândite până la momentul actual și care își dorește să descopere o comunitate de tineri pasionați, cu aceleași înclinații spre complexitatea artei silvestre, în toate formele ei.

Cu ocazia celor două tabere de creație și inițiere putem spune că au fost noi începuturi pentru unii, noi provocări pentru alții. Evident că secretul eleganței a stat și stă în simplitatea și determinarea primilor pași.

Elevii Liceului de arte ,,Dr. Pallo Imre” din Odorheiu Secuiesc, județul Harghita, Bodor Zsolt, Both Matyas, Dolga Adolffy Csanad, Kerekes Szabolocs, Koncz Balaszsi Jakab Barnabas, au urmat cursurile taberei beneficiind de valoroasele lecții și sfaturi ale maestrului, totodată aprofundându-și cunoștiințele despre arta sculpturii în os.

Locația taberei este în comuna Zetea, satul Șicasău, str. Veche, nr.6, iar intervalul de desfășurare a fost 13-17 iunie a.c., respectiv 5-9 septembrie.

De ce aleg tinerii cursurile artizanului Pap?

Deoarece copiii învaţă ceva practic și util pentru dezvoltarea unor abilităţi precum încredere în sine, relevarea talentului creator, răbdare, satisfacția propriei creații, pasiune, libertate și curiozitate.

Faptul că un artist, deja arhicunoscut atât în țară cât și peste granițele sale, printr un act de generozitate dorește să perpetueze finețea și măiestria sculpturii, este lăudabil și de bun augur!

Este uluitor cum un simplu segment din natură, fie el din corn de la cervide(cerb nobil, căprior, cerb lopătar, elan, etc..), bovide, sau alt os de mamifer, o rădăcină de arbore sau arbust, capătă valențe estetice, fiind spiritualizat prin mâna si ochiul artistului!!!  Frumusețea amorfă din natură, prin cizelare și talent, primește dimensiuni noi, cele ale esteticului peren.

Ma bucur să remarc cum cineva cu cele mai alese  intenții vrea să transmită noilor generații aceste cunoștiințe  durabile. Domnul L. Pap va rămâne între pionierii domeniului, el fiind între primii făuritori de artă silvestră, apreciată la nivel național și mondial! Estetica naturii reclamă descoperirea de noi talente care să ne prezinte frumosul!

Dincolo de stereotipia timpurilor de azi, iată că un artist generos poate să întrevadă reaprinderea spiritului creator al omului! Iar tendința tinerilor care se îndreaptă spre natură, declinând activitătile cronofage, de modă, îmi dau speranțe!

Căci atunci când muncești din greu pentru visul tău, rezultatele nu au cum să nu apară.

 

Radu V.  Mija

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Share This:

About Administrator