Eveniment cinegetic cultural la Sibiu

Eveniment cinegetic cultural la Sibiu

Sibiul, unul dintre cele mai importante oraşe din estul Europei, a găzduit sâmbătă, 18 mai, în cadrul Muzeului de arme si trofee ,,August von Spiess”  inaugurarea sălii ,,Ionel Pop” reputatul corifeu, iubit de cititorii de toate vârstele. Anul acesta  se vor împlini 130 de ani de la naşterea celui mai mare scriitor de literatură vânătorească pur transilvăneană, Ionel Pop, acest superlativ absolut al culturii cinegetice autohtone.

Deja de câţiva ani, o mână de oameni inimoşi, pasionaţi de arta cinegetică, au creat o tradiţie în plină ascensiune de promovarea a culturii vânătoreşti, prin întâlniri şi manifestări memorabile. Astfel, aici la Sibiu, s-au lansat mai multe volume de literatură autentică. Existenta  variatelor muzee sibiene constituie o atracţie incontestabilă a regiunii.

Muzeul de arme şi trofee ,,August von Spiess” s-a impus ca un important obiectiv cultural-ştiinţific de referinţă pentru comunitatea vânătorilor din Transilvania şi nu numai, un centru important care promovează o veritabilă cultură a trecutului şi prezentului desprinsă din domeniul silvo-cinegetic.

Această sală a luat naştere cu implicarea neobosită a domnului Alexandru Bârsan, riguros colecţionar, cel care a donat majoritatea obiectelor expuse în incinta ei. Domnia sa a crezut în valoficarea expoziţională şi ştiinţifică a colecţiilor dobândite cu atâtea sacrificii. Un act lăudabil care merită toată considerația!

Piesa de rezistență a expozitiei este maşina de scris, marca ,,Stoewer” a marelui condeier transilvănean, cea la care au fost scrise majoritatea textelor publicate în numeroasele sale cărti.

Colecția muzeului de arme şi trofee, foarte diversă, cuprinde obiecte care aduc aminte de istoricul vânătorii din Transilvania, de cultură și civilizație rurală, dar mai ales de diversitatea culturală care a traversat vremurile.

Sala ,,Ionel Pop” a fost un aport benefic pentru acest muzeu, memoria scriitorului fiind cinstită în cel mai onorabil mod. Acest eveniment a reunit oficialități ale Muzeului Brukenthal, pasionati vânători şi iubitori de literatură, de toate vârstele, astfel încât toate sălile muzeului au fost pline de vizitatori.

 

Un salut vânătoresc tuturor şi o invitație sinceră de a vizita acest muzeu!

 

Radu V. Mija

 

Share This:

About Administrator