SĂRBĂTOARE VÂNĂTOREASCĂ LA ALBA

SĂRBĂTOARE VÂNĂTOREASCĂ LA ALBA

 

Cine și-a propus să descopere sau să aprofundeze aspecte ce țin de dimensiunea culturală a vânătorii ar fi fost nimerit să se afle, zilele trecute, nu departe de Alba Iulia, în incinta Complexului vânătoresc Lupoaia. Devenită deja tradiție pentru membrii AJVPS Alba, sărbătorirea Zilei vânătorilor și pescarilor sportivi (stabilită anual în preajma datei de 20 septembrie, când este celebrat Sf. Eustațiu, patronul breslei noastre) și-a țesut ediția recentă în jurul unui memorabil eveniment editorial: lansarea cărții „Caleidoscop Ionel Pop”. Tipărit sub egida prestigioasei edituri sibiene „Honterus” în condiții tipografice de excepție, volumul reprezintă un buchet de scrieri inedite ale autorului despre care academicianul Șerban Cioculescu scria, cu decenii în urmă, că este poetul muzical al literaturii cinegetice române din toate timpurile.

În creuzetul ezoteric al meleagurilor tutelate de spiritul cetății multimilenare Alba Carolina, inimă a reîntregirii, de acum un secol, a României, s-au plămădit tulburătoarele pagini dedicate naturii, vânătorii și pescuitului, ieșite de sub pana lui Ionel Pop, Mihail Sadoveanu și Constantin Rosetti-Bălănescu, fascinați de farmecul Văii Frumoasei, cum a rămas cunoscut cursul superior al Sebeșului, astăzi, în mare parte, acoperit de apele barajului de la Oașa.

Importanța momentului s-a tradus, înainte de toate, prin prezența numeroșilor participanți veniți de pe meleaguri îndepărtate, din toate colțurile țării, dar și din emoția vorbitorilor, începând cu amfitrionii și terminând cu cei implicați în edificarea opului. Coordonatorul tehnic al asociației, dr. Felix-Bogdan Dragomir, a fost catalizatorul manifestării. Noi, invitații, n-am făcut decât să ne bucurăm de ospitalitatea și căldura camarazilor transilvăneni. Fără artificii de regie, din cuvintele rostite de artizanul volumului, Alexandru Bârsan, de Radu V. Mija, consultant de specialitate, și de subsemnatul, autor al studiului biobibliografic referitor la Ionel Pop, s-a conturat un portret sugestiv al personalității celui care a fost deopotrivă scriitor, vânător și pescar de înaltă clasă.

Către sfârșitul anului, se preconizează – prin râvna aceluiași pasionat colecționar și susținător al culturii noastre vânătorești, Alexandru Bârsan – apariția unei culegeri de texte, de asemenea inedite, semnate de Ionel Pop, în calitate de fost secretar al Marii Adunări de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918.

Am părăsit sala cu sentimentul tonic al apartenenței la o familie numeroasă, eterogenă prin caracterul ei amplu, dar unită prin aspirații și prin tradiție. Spiritul de echipă estompează asperitățile și impune cultul pentru valorile autentice ale tagmei. Pentru câteva ceasuri, am simțit că harul celui evocat a întins aripa vrăjită a Văii Frumoasei și peste Lupoaia.

Toate spațiile, deschise ori închise, ale Complexului deveniseră neîncăpătoare. Corturi și bănci instalate încă din ajun, participanți într-un du-te-vino continuu, purtători de pălării verzi înțesate de insigne și pămătufuri din coamă de mistreț sau de capră neagră, cântece tematice interpretate ad-hoc, dar mai ales preparate culinare la ceaun din vânat și pește, ale fiecărui club în parte – totul în decorul deja autumnal al unui spațiu geografic cu parfumul vechimii. Dacă mai adăugăm delicioșii „virșli” din carne de căprior, vinul de Lechința și alte licori specifice locurilor, obținem o imagine completă a manifestării.

Mi-au revenit atunci în minte cuvintele lui Ionel Pop despre vraja cabanei, „departe de grijile și scârbele vieții de toate zilele”. Acolo „au căzut artificiile și pretențiile traiului din lumea civilizată, omul s-a întors într-o existență simplă, bizuit numai pe îndemânările lui, cu tactul vieții împletit strâns în pulsul naturii. Omul s-a întors la obârșia lui, ca într-o casă în care au trăit străbunii săi uitați și în care și el și-a trăit copilăria aproape uitată.”

Poate că acesta este și secretul camaraderiei vânătorești, dincolo de vârste și de fruntarii. Deși mulți ne-am văzut atunci pentru prima dată, parcă ne cunoșteam dintotdeauna. Trăirile și aspirațiile comune funcționau precum „vraja cabanei”. Asemenea întâlniri, mai cu seamă dacă se coagulează în jurul unui eveniment unanim apreciat sporesc coeziunea și prestigiul breslei.

La sfârșitul zilei, cineva a venit cu vestea că pe culmile Văii Frumoasei cerbii au început să boncăluiască. E toamnă.

Gabriel CHEROIU

 

NOTA|

 Pentru comenzi, trimiteti datele voastre complete (nume, adresa, telefon) la adresa de e-mail: ioan.venator@gmail.comPretul cartii este de 35 de lei.
Mentiune: Din cauza dificultatilor de ordin logistic pe care le-am intampina expediind cate un singur exemplar/comanda, rugamintea ar fi, in masura posibilitatilor, sa va grupati cel putin trei persoane, pentru a comanda minim 3 carti/comanda. In acest fel veti economisi costul de transport, care este 20 de lei / comanda.

 

 

Share This:

About Administrator