EVENIMENT CULTURAL CINEGETIC IN TRANSILVANIA

Eveniment cultural cinegetic in Transilvania

De fiecare dată, aparitia unei noi cărți cu tematică cinegetică, este un eveniment benefic in consolidarea culturii de tagmă, mult asteptat de către lumea vânătorească din toate provinciile Romaniei.
Meleagurile Transilvaniei au fost si se mentin surse inepuizabile de inspiratie pentru condeiele multor scriitori. Dintotdeauna, vânătorii au fost tentati să evoce si să glorifice, cu nostalgie, dar si cu reticentă fată de vremurile de odinioară, pe care fie le-au trăit in tinerete, cand pălăria vânătorească avea calitatea de accesoriu nou, încă neîncercată de intemperii, fără prea multe crengute impurpurate ale izbândelor vânătorești, fie le-au ravnit, plăsmuite in imaginatie, dupa experientele si istorisirile altora. Multe asemenea trăiri si momente au germinat ecouri, care s-au concretizat in scrieri, apoi in culegeri de texte, si in final, au fost înmănuncheate in cărți.
In seara zilei de 21 februarie, in Sibiu, străvechiul Hermannstadt, ,,Sala oglinzilor” din clădirea Forumului Democrat German a găzduit un eveniment memorabil.
Dupa nouă decenii, traducerea monografiei ,,Gurghiu-Domeniul regal de vânătoare in trecut si astăzi ” in limba romană a fost posibilă, iar editura sibiană ,,Honterus” a tipărit-o, la cele mai înalte standarde calitative .
In 1928, la editura Kraft& Drotleef, Col. Spiess debuta cu această monumentală monografie, care zugrăvea o parte din istoria palpitantă a  oamenilor, a vânătorii si vânatului din munții Gurghiului.
Implicarea directă a nepoatei Col Spiess, D-na dr. Helga Stein, alături de alti iubitori de cultură, a generat apariția acestui volum prețios. Printre ei, sunt onorat sa mă număr si eu. Si pe această cale țin să-i multumesc D-nei Stein pentru toate sfaturile utile, redutabile exemple ale experienței de viață, care au pecetluit colaborarea armonioasa dintre noi. La fel si domnului Alexandru Bârsan, inimos confrate transilvănean, cel pentru care cărțile sunt mai valoroase decât orice alte bogății din lume. Nu pot sa nu adresez mulțumiri si credincioșilor mei prieteni, prezenți la eveniment, camarazi dragi din Alba, Mureș, Brașov si Sibiu.
Pe parcursul a două ore, vânători si iubitori ai literaturii de calitate, din toate colțurile țării, au fost reuniți sub farmecul comuniunii sufletesti, al respectului profund, al camaraderiei veritabile, insuflate de sacralitatea vânătorii autentice, curate, lipsită de patimile instinctuale ale păcătoasei naturi umane.                                                                          foto: Radu V.Mija
In opinia mea, această remarcabilă carte, poate una dintre cele mai documentate si frumos ilustrate  lucrari care au apărut pana acum in Transilvania si in Europa central răsăriteană, se pozitioneaza la loc de mare cinste pentru  vânătorimea din interiorul arcului carpatic. Vă veți convinge că nu am exagerat deloc, dupa ce o veti citi cu atentie.
Cărțile scrise de Col. Spiess m-au fascinat din prima clipă in care le-am deschis filele. Efervescenta cinegetică prezentă in continutul lor este grandioasă si captivantă. Pline de realism, bogat ilustrate, ele au un caracter documentar incontestabil. In toate articolele tipărite in revistele vânătorești, apoi in cărțile scrise de Col. August R. von Spiess, remarcăm revelația transferului de la descriptiv la științific.
Să vorbești despre frumusetile Văii Gurghiului ar însemna să cauți cuvinte expresive prin dicționare. Cuvinte care încă nu s-au inventat, cuvinte fără puterea de a reda scriptic acest rai pământesc, axis mundisul vânătorii din Transilvania. Nu voi prezenta aici vreo recenzie laudativă a cărții pentru că as fi mult prea subiectiv.

Recenzia a fost scrisă de Dr. Gabriel Cheroiu si va face obiectul unui alt material care urmează să fie publicat .

Diferențele mult prea evidente de percepție a vânătorii, existente in regiunile tării, au dezbinat spiritul unitar care ar fi trebuit să existe in tagma vânătorească. Vânătoarea din Ardeal nu este un joc de babaroase inventat la zaiafeturile din București. Cu foarte puține excepții, manifestările literaturii contemporane de profil, sunt un amalgam de flatulențe mediocre, fără durabilitate. Daca răsfoiți revistele dedicate vânătorilor ,,afiliați” veți înțelege la ce mă refer. Toți au harul scrisului, ca si măgarul, darul sopranei.
Informarea vânătorilor prin presa existentă este aproape nula. Doar tentative grafomane si inepții, născocite de minți odihnite, fără exercițiul scrisului, dar perfecționate in impostură si propagarea falsului.
Din păcate, populația din Romania, încă nu a atins stadiul conștiinței necesității de a se coagula, intr-un popor unit, puternic, cu un loc binemeritat intre celelalte națiuni europene. Moto- ul național al României, de peste doua decenii, este ,,corupția”. Iluzia indusă a prosperității a turmentat doar ignoranții. Încă mai există, chiar dacă puțini, oameni care cred in idealuri mai mult decât in îndestularea pântecului. Din păcate, vremurile placide ale prezentului, cer multă responsabilitate si seriozitate din partea noastră.

Viața vânătorului este un șirag de trăiri, de dorinţe si de doruri. Vânătoarea este cel mai puternic pretext de reîntoarcere in sânul naturii, acolo unde, vânătorul adevărat, trăiește o revenire si o regăsire a vremurilor de altădată . Eu cred că nu putem fi tributari unei generații de oameni, ci doar unor oameni.  Am susținut si îmi mențin poziția, cultura vânătorească nu o clădește doar un vânător, ci noi toți. Din păcate, după dispariția spiritelor unor erudiți, mai ales după evenimentele din 1989, vânătoarea din Romania a fost modelată după poftele unor smintiți puși pe jaf si devalizare, fără cel mai elementar respect pentru viața sălbatică si vânătorimea romană.

Evenimentul consumat  la Sibiu a fost o confirmare exemplară a faptului că spiritul oamenilor, locurilor si sălbăticiunilor de pe legendara valea a Gurghiului va dăinui. Cartea Col. Spiess nu este doar o  prețioasă apariție editoriala, ci si un sublim elogiu închinat acestora.
,,Cărțile sunt cărăușii civilizației. Fără cărți, istoria e mută, literatura nu are glas, știința e paralizată, iar gândirea si meditația sunt suspendate.” Marturisesc, sunt intru totul de acord cu ceea ce a spus autoarea rândurilor de mai sus, istoricul Barbara Tuchman.

Radu V. Mija

Nota:
Recenzia cărții proaspăt lansată a fost scrisă de reputatul scriitor, dr. Gabriel Cheroiu, si va fi postată in cateva zile pe acest site. Tot atunci, voi fi in măsură sa va ofer si modalitatea in care se poate achiziționa cartea ( persoana de contact, nr. de telefon, etc )

Share This:

About Administrator