Cinegetica – dictionar explicativ

Recent, la Chisinău, s-a tipărit de către editura Notograf – print, sub semnătura renumitului etnolog academician Tudor Colac – un animator al vietii vânătoresti din republică – complexul volum „Cinegetica – dictionar explicativ”.
Cu un continut foarte divers, cu explicatii din lumea animală, a armelor si munitiei, despre trofee de vânat, chinologie, geografie, hidrologie, etnografie, folclor, traditii si obiceiuri locale, cartea completează un mare gol în terminologia locală, determinat de îndelungata ocupatie sovietică ce si-a introdus proprii termeni si obiceiuri, prin excluderea celor autohtoni.
Cu mici exceptii, generate de pionieratul acestei ample întreprinderi interdisciplinare acordate pe tema cinegeticii, volumul are un continut atractiv, oferă o lectură plăcută si, mai important, reactualizează o terminologie uitată, ca si traditii locale din diverse zone, îmbogăteste vocabularul si cunostintele celor ce practică vânătoarea si iubesc natura cu vietătile ei.
În final, volumul este completat cu „Imnul vânătorilor” din R. Moldova, cu libretul cu aria „Corul vânătorilor” din opera „Freischütz” de K.M.von Weber, cu detalii privind „Botezul vânătorului” si „Jurământul vânătorului începător”. Ca anexe se dau dimensiunile minime ale speciilor admise la pescuitul sportiv în bazinele acvatice si fisele de evaluare pentru trofeele de mistret, cerb, căprior, practicate în R. Moldova.

Share This:

About Administrator