EROII MOR DAR URMELE LOR RAMAN VESNICE

EROII MOR DAR URMELE LOR RAMAN VESNICE

Dupa mai bine de sase decenii de la moartea legendarului vanator si luptator anticomunist ,morosanul Gheorghe Pașca , memoriei sale ii este inchinata o carte document ,scrisa in semn de omagiu,cu multa consideratie de catre preotul Vasile Rus .Dedicata vietii sale plina de episoade dramatice ,lucrarea expune multe elemente informative ce ilustreaza începutul unei epoci care a schimbat destinul poporului roman .prima-coperta-427x600[1]
In paginile cartii cititorul retraieste momente din vremurile aprige si cenusii ale implementarii comunismului pe teritoriul scumpului nostru Ardeal.Este o carte din multele aparute ,in general scrise de cei care au gustat fierea comunismului , care dezvaluie tragediile si durerile luptatorilor anticomunisti.Daca locuitorii vechiului regat au acceptat mult mai usor jugul comunist ,ardelenii nu au fost atat de usor convinsi in imbratisarea doctrinei ,,tovarasiei comuniste”.Despre nocivitatea comunismului chiar Pașca descrie foarte sugestiv in cateva cuvinte : ,,(…)Comunistii nu sunt crestini.Regimul asta e plin de jidani si de tigani.Astia conduc acum.”
Pe langa faptele nenumarate de bravura ale eroului ,la pagina 70 a cartii  impresioneaza   cutremuratoarea ,,Rugaciunea lui Pașca” :
,, De ce nu ma lasati sa traiesc nici macar in padure?
Nu fac nimanui nici un rau.
V-am dat tot ce am avut.
Casa din sat cu moara,stupina,pamantul cu vitele
Tot ce-am starns o viata.
Am aici un copil mic si sotia gravida
Lasati-ne sa traim macar in munti.
In vizuina asta sub pamant ca animalele padurii.
Padurile si muntii au fost intotdeauna ale noastre
Strainii s-au asezat numai pe vai
Ne-au lasat padurile si muntii
Nimeni niciodata nu ne-a scos din padurile noastre ca voi.
Nici aici nu ma lasati sa traiesc?
Voi cine sunteti?
Ce fel de oameni sunteti?
Nu ma voi preda comunistilor niciodata viu ci doar mort…”.

Redau textul pe care autorul,preotul V.Rus din Nepos jud. Bistrita Nasaud l-a publicat in cadrul editurii unde a fost tiparita:
,,Închin această carte amintirii jertfei și suferinței moroșanului care a rezistat eroic timp de 8 ani cu o pușcă în mână în fața batalioanelor Securității.
Pașca a ales libertatea și a devenit un proscris, un fugar. Convins că regimul comunist nu va găsi aderenți în România acelor ani, aștepta pe cărările tainice de munte venirea americanilor și reinstaurarea monarhiei. Între timp,forțele Securității făceau planuri elaborate de luptă pentru a-l prinde. Adăposturile sale, adevărate buncăre în inima pădurii, deveniseră un coșmar pentru serviciul 361 ”Bande”, creat pentru a suprima rezistența din munți. În jurul capturării ”fantomei” care bântuia codrii din munții Țibleș s-a întins o rețea perfidă de capcane. Compromiterea apropiaților, a rudelor, ”prelucrarea” lor – un termen uzual pentru securiști – era modus operandi. Felul în care Pașca evita mereu pericolele și își pierdea urma i-a adus o aureolă legendară. Printre casele izolate de lângă munte,vânătorul se mișca mereu mult prea repede pentru adversarii săi. Ritualul lui rămânea același în casele unde era găzduit. Citea din Biblie, înainte de culcare. Apoi se trezea în creierii nopții și le spunea celor care l-au găzduit, ca și cum ar fi avut un dar al premoniției: ”Închideți după mine, ușile și ferestrele! Vin să mă caute!”.
Am descris în această carte pe baza mărturiilor scrise din dosarul de grup al lui Gheorghe Pașca pe care l-am obținut în acest an din arhiva C.N.S.A.S dar și pe baza documentării orale pe care am făcut-o în vara anului 2016 în județele Maramureș și Bistrița-Năsăud portretul unui justițiar, al unui om care detesta nedreptatea și sărea în ajutorul semenilor săi chiar și în momentul în care era vânat de Securitate. Ultima promisiune pe care am făcut-o fiului său George a fost aceea că nu voi lăsa să piară amintirea tatălui său.
Pr. Vasile Rus „16406582_255780524847225_5472110985137341693_n[1]

Personajul central al cartii este Gheorghe Pașca,o veritabila icoana carpatina pictata parca cu penel atins de divina libertate care isi are salas vesnic in salbaticia muntilor.In perioada interbelica fusese paznic regal de vanatoare (probabil ca in terenurile regale din muntii Calimani si Bargau)iar maiestria lui de adevarat ,,om al muntilor ” ii va aduce multa pretuire la vremea respectiva.Din filele cartii nu lipsesc si unele repere din viata sa de vanator:,,(…)Intr-o noapte in iarna anului 1954  Pașca a impuscat un lup din marginea padurii.Sarise in staul sa rupa oile.Cu un glont l-a pus la pamant „.Cartea nou aparuta este una care captiveaza si mentine sporita atentia cititorului cu fiecare pagina lecturata.Nu este doar un crampei de istorie ci un indemn . Ea se adreseaza patriotilor ardeleni , iubitorilor de libertate ,a celor care condamna nedreptatile si abuzurile si a celor care nu raman inerti si indiferenti.
Sunt sigur ca o parte din spiritul liber al acestui vanator desavarsit o sa dainuie multa vreme învingând toate vamile timpului.
Cartea se poate comanda de la editura bistriteana ,,Nascut Liber” la numarul de telefon 0745605396

Radu V.Mija

Share This:

About Administrator