IN MEMORIAM , IONEL POP

IN MEMORIAM , IONEL POP

Anul acesta  s-au împlinit trei decenii de când ne- a parasit cel mai mare scriitor de literatura vanatoreasca pur transilvaneana, Ionel Pop, acest superlativ absolut al culturii cinegetice autohtone. (nascut la 24 nov. 1889, Gherla, judetul Cluj – decedat in 27 ian. 1985, Bucuresti.)DSCN2581                               ( …roadele vanatorii de tap rosu ,cum ii ziceau vanatorii ,capriorului ,la acea vreme / la masa este   Pavel Janosi , Pitu Pop ,Ionel Pop si Ieronim Stoichita )
S-au scris poate destule despre el , destui si- au incercat condeiul încercând sa-l prezinte cat mai romantat pe acest om de mare cultura , prin urmare , nu voi mai face aceleasi lucruri care poate plictisesc vanatorimea ,,moderna „de azi.
Ionel Pop ramane in continuare unul dintre pionierii literaturii autentice de vanatoare ale Carpatilor, as zice ca el este chiar primul care a scris in limba romana ,literatura adevarata despre oameni ,locuri salbatice si salbaticiuni ale muntilor Carpati si nu numai.
Evident ca au scris si altii insa nu in limba romana ci in limba germana si maghiara.
Nu pot sa nu ii amintesc aici pe Emil Witting, H. Philipowicz, A. Berger,H. Nadler, pe L. Miess( cam putin cunoscut romanilor ,desi este un scriitor valoros iar povestirile lui ,intamplarile personale narate sunt magnifice ca si exprimare  ), pe E. Schnell, pe R. Snyder Schneider,pe Albert Wass ( in opinia mea , acesta este un scriitor de prima clasa ) , pe A. Florstedt, pe A.von Spiess si lista inca poate continua.
Am in biblioteca mea sute de autori de limba germana si maghiara care au elaborat de-a lungul timpului multe romane valoroase despre vanatoarea veche din Carpati.
Asa cum Emil Witting reuseste sa faca , (pacat ca pentru doar doi ani ), o revista vanatoreasca inedita , la Sibiu (Karpathen Waidwerk), asa va face si Ionel Pop la Cluj ,nemuritoarea revista ,,Carpatii ” timp de 15 ani pana cand fost cenzurata de comunisti.Noua revista numita ,,Carpatii” parca este o sosie fidela ca si structura a revistei de sorginte germana ,,Der Deutsche jager Zeitung” publicatie cu care Ionel Pop are o colaborare echitabila.
Biografia si bibliografia lui Ionel Pop este cunoscuta si nu o sa o mai amintesc si aici.
Colectia ,,Carpatii” a devenit o raritate iar cartile sale , peste douazeci la numar sunt cautate de cei care poarta pusca si de cei care poarta inca ghiozdanul de scolar.Sunt apreciate de orice fel de iubitor de literatura buna.Cartile lui nu tin cont de elementul ,,varsta” al cititorului.
10712624_797132293677810_7987732259361825048_o[1]In prezent doar doi scriitori au reusit sa-mi suscite interesul prin operele lor pline de atata sensibilitate si anume Gabriel Cheroiu si Casian Balabasciuc. Cei doi artisti bucovineni merita toata consideratia mea.Pe langa ca le cunosc operele de certa valoare , ma simt onorat ca ii si cunosc si ii pot numi ,,prieteni”.
Restul ,in mare parte sunt doar amatori ,diletanti , iviti in umbra unor ,,clasici”,care doar au mazgalit maculatura , au vanat dupa regulile lor , apoi s au autoproclamat ,,vanatori si cunoscatori ai vietii salbatice”,….sau chiar mai mult …,,SCRIITORI”.
Intre timp mormântul lui Ionel Pop din cimitirul orasului Blaj este uitat , trecerea timpului punandu-si vizibil pecetea nemiloasa.In general ignoranta a facut ca multe valori sa fie uitate sau chiar distruse .
Poate si de asta se mai spune , pe buna dreptate , ca ceea ce facem in aceasta viata are ecou in eternitate.
Damnatio memoriae!!!… in multe cazuri asta este redeventa celor care au depus atata efort spre a promova o vanatoare ,,curata „,care sa nu mai fie privita ca un sport ci ca o indeletnicire nobila , inaintasilor care au demonstrat ca se poate si altfel,, vana „, nu doar cu pusca , ci si prin intermediul randurilor epice din paginile unor carti .
Numai ca in cazul majoritatii vanatorimii autohtone , cartile nu sunt atractive si imbietoare ca si chiftelele de vanat , nu ofera savoare mintilor odihnite asa cum o face un pahar de bautura , deeh,…cartile sunt niste porti care se deschid foarte greu.
Si pentru unii nu se vor deschide niciodata , iar altii , sunt sigur ca le vor deschide ….asta chiar si din plictiseala si curiozitate.
Iar universul descoperit acolo , iluzoriu si plin de mister va acapara irevocabil sufletul oricarui vanator adevarat ,asemenea unui val fermecat care te poarta intr-o lume unde totul este posibil.
Lectura placuta , ….va spun cu toata increderea , Ionel Pop este o alegere inspirata.

Radu V. Mija

Share This:

About Administrator