Invitatie la lectura

Invitatie la lectura
In peisajul tot mai arid al insemnarilor vanatoresti din zilele noastre, ne surprinde in mod placut impulsul cu care un confrate de breasla simte nevoia sa isi faca cunoscute gandurile, impresiile si experientele pe taram cinegetic. Iar acest aspect este laudabil, concretizarea intr-o lucrare a unui manunchi de articole vanatoresti fiind bine primita de catre cei care au aplecare inspre informare prin lectura din filele cartilor.
Spiritul solidaritatii si coeziunii de breasla impune aportul necontenit al culturii cinegetice, fara de care nici nu s-ar putea vorbi despre durabilitatea si perpetuitatea nobilei noastre pasiuni.
Autorul volumului ,,Articole despre vanatoare”, Dr. Benke Joszef, silvicultor cu o vasta practica de teren in fonduri cinegetice de exceptie din jud. Harghita, reuseste sa faca o expunere de materiale, unele cu aspect documentar al parcursului cinegetic din mai multe epoci istorice.
Chiar domnia sa ne marturiseste:
,,Cititorul tine in mana o lucrare care cuprinde o colectie de articole, scrieri, petitii vis a vis de situatiile de moment ale activitatii cinegetice din Romania, dar si unele pareri despre etologia vanatului”.
Tiparita in conditii calitative, lucrarea se remarca si printr-o serie de ilustratii care imbogatesc continutul sau.
Traversam o perioada destul de incerta, precaritatea cugetului, degradarea perceptiilor, implicit lipsa respectului si al responsabilitatii au impins domeniul cinegetic in impasuri inacceptabile. In fruntea vanatorimii romane, observam personaje care sunt un fel de ,,solutii de avarie”, fara charisma si prestigiul marilor intemeietori ai obstii noastre.
Datoria noastra grabnica trebuie sa fie in concordanta cu tezaurizarea culturii cinegetice in toate formele ei posbile.
Acum, in toi de spectacol estival al naturii, cand toate culorile acestui mult asteptat anotimp se revarsa peste pamant, o invitatie la lectura este binevenita!
Cartea se poate comanda direct de la autor – e mail benke@odorhei.astral.ro .
Radu V. Mija

Share This:

About Administrator